Pengaruh Waktu Perendaman Sabut Kelapa Dalam Ekstrak Kulit Batang Bakau Terhadap Intensitas warna dan Tahan Luntur dengan Fiksator Jeruk Nipis

Main Article Content

Erika Ardila Arisandy
Vera Pangni Fahriani
Aulia Wahyuningtyas

Abstract

Mangrove bark and coconut fiber can be used as natural dyes, because they contain tannin compounds, which are a natural brown color. The aim of this research was to determine the effect of soaking time for coconut fiber in mangrove bark extract on the color intensity and color fastness of washing soap on cotton fabric as well as the effect of lime fixator on soaking coconut fiber and mangrove bark extract. The process of extracting mangrove bark uses a water solvent, a ratio of raw materials to solvent of 1:10. The soaking process is within 24 hours and 48 hours. The fixation process is carried out by immersion technique. Color intensity test using a UV-2401 PC spectrophotometer and color fastness to soap washing using a grayscale standard. The research results showed that the smallest R% value or the lowest color intensity which produced the darkest color was the treatment of soaking coconut fiber in mangrove bark extract for 48 hours with or without a fixator. The lime fixator treatment shows a greater R% value, meaning that the lime fixator treatment produces a higher intensity or lighter color. The best color fastness after soaking coconut fiber for 48 hours with a score of 4-5 in the good category. Lime fixator can maintain the color fastness value of dyes that have absorbed into the fabric.

Article Details

How to Cite
[1]
Erika Ardila Arisandy, Vera Pangni Fahriani, and Aulia Wahyuningtyas, “Pengaruh Waktu Perendaman Sabut Kelapa Dalam Ekstrak Kulit Batang Bakau Terhadap Intensitas warna dan Tahan Luntur dengan Fiksator Jeruk Nipis”, JSE, vol. 9, no. 2, pp. 8373–8378, Mar. 2024.
Section
Articles

References

KLHK, “Mangrove Indonesia untuk Dunia,” 2022 Diakses tanggal 19 Januari 2024, dari https://dataindonesia.id/agribisnis-kehutanan/detail/perkebunan-kelapa-di-indonesia-seluas-334-juta-ha-pada-2022.

Y. Yuniati, M. D. Cahyani, I. Novidayasa, P. Prihatini, and M. Mahfud, “Ekstraksi Zat Warna Alami dari Kayu Bakau (Rhizophora mucronata) dengan Metode Microwave-Assisted Extraction,” ALCHEMY J. Chem., vol. 9, no. 1, pp. 7–14, 2021.

B. P. S. Nasional, “Perkebunan Kelapa di Indonesia 3,34 Juta Ha pada 2022,” 2022 Diakses tanggal 19 Januari 2024, dari https://dataindonesia.id/agribisnis-kehutanan/detail/perkebunan-kelapa-di-indonesia-seluas-334-juta-ha-pada-2022.

E. Eskak and I. R. Salma, “Kajian Pemanfaatan Limbah Perkebunan Untuk Substitusi Bahan Pewarna Alami Batik,” J. Ind. Has. Perkeb., vol. 15, no. 2, pp. 27–37, 2020, doi:10.33104/jihp.v15i2.6331.

Edia, “Kurangi Pencemaran Hidupkan Kembali Pewarna Alami,” 2013 Diakses tanggal 19 November 2023, dari https://ft.ugm.ac.id/edia-kurangi-pencemaran-hidupkan-kembali-pewarna-alami/.

M. Manurung, “Aplikasi Kulit Buah Manggis (Garcinia Mangostana L.) Sebagai Pewarna Alami Pada Kain Katun Secara Pre-Mordanting,” J. Kim., vol. 6, no. 2, pp. 183–190, 2012.

N. N. Desi Trisnadewi, L. P. Wrasiati, and I. dewa G. Mayun Permana, “Pengaruh Suhu dan Waktu Maserasi Terhadap Karakterisitik Ekstrak Sabut Kelapa Gading (Cocos nucifera var. Eburnea),” Pap. Knowl. . Towar. a Media Hist. Doc., vol. 7, no. 2, pp. 99–111, 2020, [Online]. Available:

https://simdos.unud.ac.id/uploads/file_penelitian_1_dir/f35853528f786a862538f68b04a4a9f7.pdf

E. Azizah and A. Hartana, “Pemanfaatan Daun Harendong (Melastoma Malabathricum) Sebagai Pewarna Alami Untuk Kain Katun,” Din. Kerajinan dan Batik Maj. Ilm., vol. 35, no. 1, pp. 1–8, 2018, doi: 10.22322/dkb.v35i1.3490.

E. Kartikasari, “Pengaruh fiksator pada ekstrak akar mengkudu terhadap pewarnaan jumputan,” J. Kel., vol. 1, no. 2, pp. 99–105, 2015.

W. I. Ginting Munthe, R. Widyasaputra, and H. Oktavianty, “Pemanfaatan Zat Warna Alami Daging Buah Kelapa Sawit sebagai Pewarna Alami Tekstil Pada Kain Katun,” AGROFORETECH, vol. 1, no. 3, pp. 1873–1884, 2023.

F. R. Lisan, “Penentuan Jenis Tanin secara Kualitatif dan Penetapan Kadar Tanin dari Serabut Kelapa (Cocos nucifera L.) secara Permanganometri,” Calyptra J. Ilm. Mhs. Univ. Surabaya, vol. 4, no. 1, pp. 1–16, 2015.

T. Pujilestari, “Review: Sumber dan Pemanfaatan Zat Warna Alam untuk Keperluan Industri,” Din. Kerajinan dan Batik Maj. Ilm., vol. 32, no. 2, pp. 93–106, 2015, doi: 10.22322/dkb.v32i2.1365.

Muthmainnah, “Kain Kotton Kelebihan, Kekurangan, Karakteristik, Jenis.,” 2022 Diakses tanggal 24 Desember 2023, dari https://sumbernesia.com/kain-cotton/.

A. Haerudin, M. R. Andi Purnomo, and M. Sholeh, “Zat Warna Alami Berbasis Limbah Sabut Ke Nucifera) Untuk Pewarnaan Kain Batik,” Din. Kerajinan dan Batik Maj. Ilm., vol. 39, no. 1, pp. 101–112, 2022.

D. Putri and Andriani, “Pengulangan Pencelupan Terhadap Hasil Warna Pada Bahan Semi Wol Menggunakan Ekstrak Kulit Pohon Angsana ( Pterocarpus Indicus ) dengan Mordan Tawas,” J. Pendidik. Tambusai, vol. 7, no. 3, pp. 22317–22325, 2023.

W. Andriyanti, D. Darsono, E. Nuraini, L. Indrayani, and M. Triwiswara, “Aplikasi Teknologi Mesin Berkas Elektron Pada Proses Pewarnaan Batik Katun Dengan Pewarna Alami Menggunakan Metode Curing,” GANENDRA Maj. IPTEK Nukl., vol. 23, no. 1, pp. 39–46, 2020, doi: 10.17146/gnd.2020.23.1.5860.