Tingkat Kesukaan Konsumen Terhadap Flavor Alami Daun Pandan (Pandanus Amaryllifolius) dan Daun Jeruk Purut (Citrus Hystrix) pada Nata De Coco
Main Article Content
Abstract
Utilization of old coconut water waste can be used as an economical product such as nata de coco. Testing the level of consumer preference for nata de coco is not only seen from the chemical aspect but also from the color, texture, scent and taste. This study aims to determine the level of consumer preference for nata de coco which is given a natural flavor from pandan leaves and kaffir lime leaves in nata de coco by using organoleptic assay. The results were analyzed by one-way ANOVA and showed by average calculation. The results of the (hedonic) organoleptic test showed that for color and texture, consumer preferred pandan leaves were better than kaffir lime leaves as natural flavour. Meanwhile, the scent and taste of Citrus leaves were better compared to pandan leaves.
Article Details

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
References
Aida, Y., & Lomo, C. P. (2024). Mutu Organoleptik Teh Herbal Berbahan Dasar Daun Jeruk Purut (Citrus hystrix Dc) Dengan Variasi Konsentrasi Ekstrak. Journal Of Agritech Science (JASc), 8(1), 11-17.
Amanah, S., & Nurmarini, E. (2021). Pengaruh Penambahan Daging Buah Naga Super Merah (Hylocereus Costaricensis) Terhadap Kualitas Nata De Coco yang Dihasilkan. Buletin Poltanesa, 22(1).
Aprilia, B. S., Pramono, Y. B., & Al-Baarri, A. N. (2017). Sifat Fisik dan Mutu Hedonik Nata de Coco dengan Penambahan Sari Umbi Bit Merah sebagai Pewarna Alami.(Physical Properties and Hedonic Quality of Nata de Coco with The Addition of Red Beetroot Extract as Natural Dyes) (Doctoral dissertation, Fakultas Peternakan Dan Pertanian Undip).
Hikmawati, F., & Suryani, T. (2015). Kualitas Dan Daya Simpan Kerang Hijau (Perna Viridis) Menggunakan Variasi Jenis Pengawet Alami Dan Lama Perendaman (Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah Surakarta).
Irma damayanti. (2019). Uji Kontrol Kualitas Produk Nata Dari Buah Srikaya. (skripsi sarjana, Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar). https://repositori.uin-alauddin.ac.id/16087/.
Kristianto, L. K. (2023). Potensi Ampas Kelapa Sebagai Bahan Pakan Ternak Alternatif Di Kalimantan Timur. Warta BSIP Perkebunan, 1(1), 17-21.
Masyitah, M., Arief, I. I., & Suryati, T. (2016). Kandungan gizi dan Organoleptik Sie Reuboh dengan Penambahan Cuka Aren (Arenga pinnata) dan Daun Jeruk Purut (Citrus hystrix) pada Konsentrasi yang Berbeda. Jurnal Ilmu Produksi dan Teknologi Hasil Peternakan, 4(1), 239-245.
Muhandri, T., Taqi, F. M., Subarna, S., & Widiawati, D. (2023). Karakteristik Pengeringan Rempah Daun Menggunakan Fluidized Bed Dryer dan Tray Dryer. Jurnal Teknologi dan Industri Pangan, 34(2), 187-199.
Nurdyansyah, F., & Widyastuti, D. A. (2017). Pengolahan limbah air kelapa menjadi nata de coco oleh ibu kelompok tani di kabupaten kudus. Jurnal Kewirausahaan dan Bisnis, 21(11).
Palupi, P. J., Prasetia, R., Doddy Pratama, M., & Sriwahyuni, I. (2021). Karakteristik Fisikokimia Selai Kulit Buah Naga (Hylocereus polyrhizus) dengan Penambahan Variasi Konsentrasi Buah Nanas. Jurnal Agroteknologi, 15(01).
Prasetia, R., Pratama, M. D., & Palupi, P. J. (2021). Sifat Fisikokimia Seduhan Minuman Herbal Daun Pletekan (Ruellia Tuberosa L) Dengan Penambahan Flavor Alami Physicochemical Properties Of Naturally Brewed Beverage Of Pletekan Leaves (Ruellia Tuberosa L) With Addition Of Natural Flavors. Jurnal Penelitian Pascapanen Pertanian| Volume, 18(13), 139-146.
Pratama, M. D., Palupi, P. J., Prasetia, R., & Muhtar, M. (2021). Karakteristik Fisikokimia dan Mikrobiologi Permen Jeli Jahe (Zingiber officinale) terhadap Daya Simpan dengan Teknik Pengemasan Berbeda. Jurnal Teknologi Agro-Industri, 8(1), 11-24.
Rahman, Ansharullah & djukrana wahab. (2017). Pengaruh Penambahan Filtrat Daun Pandan (Pandanus amaryllifolius Roxb) Terhadap Kualitas Fisiko Kimia Dan Organoleptik Permen Jelly Rumput Laut (Eucheuma cottonii). Jurnal Sains dan teknologi Pangan. 2(6). 987-996.
Saepulah, A., Julita, U., Yusuf, T., & Cahyanto, T. (2017). Inovasi produk olahan pangan melalui pemanfaatan limbah organik ampas kelapa untuk meningkatkan ekonomi masyarakat kabupaten Bandung Jawa Barat. Jurnal Istek, 10(2).
Setyawan, Z., Pratama, M. D., Purbawati, P., Palupi, P. J., & Prasetia, R. (2024). Analisa Organoleptik Dan Enumerasi Cemaran Bakteri Pada Telur Asin Dengan Perlakuan Perendaman Daun Sirih (Piper betle L.). Journal of Sustainable Transformation, 2(02), 77-82.
Silalahi, M. (2018). Pandanus amaryllifolius Roxb (Pemanfaatan dan potensinya sebagai pengawet makanan). Jurnal Pro Life, 5(3), 626-636.
Ulita, N. (2019). Tinjauan Warna Pada Visual Branding Warung Kopi Lokal. Jurnal Dimensi DKV: Seni Rupa Dan Desain, 4(2), 205-223.
Wahyuni, S. (2019). Pengaruh Pemberian Air Jeruk Lemon Terhadap Kualitas Produk Nata de Coco. BEST Journal (Biology Education, Sains and Technology), 2(2), 42-47.